In Revoc

Εξάρτηση του παιδιού από την μαμά! Και τώρα τι κάνουμε;

Είσαι μαμά και ακούς, μέσα στην ημέρα, πάνω από εκατό φορές, τις λέξεις:
«Μαμά μου», «Θέλω τη Μαμά», «Μαμααα» .
Για να σας καθυσηχάσουμε, η εξάρτηση αυτή είναι επιθυμητή και άκρως φυσιολογική, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Βέβαια να αναφέρουμε, ότι όσο το παιδί μεγαλώνει τόσο η εξάρτηση αυτή θα πρέπει να ελαττώνεται. Ας τα πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή, ένα μωρό όταν γεννιέται έχει ανάγκη τη μητέρα του για να το φροντίσει προκειμένου να αναπτυχθεί. Ωστόσο, καθώς το μωρό μεγαλώνει αρχίζει να ικανοποιεί μόνο του τις ανάγκες του και να ανεξαρτητοποιείται σταδιακά από την μητέρα.

kids2

Σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε παιδί γύρω στον 7ο μήνα της ζωής του διαμορφώνει έναν ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο με τη μητέρα. Αυτό γίνεται διότι φοβάται μήπως η μαμά του φύγει μακριά ή το εγκαταλείψει. Βιώνει δηλαδή το λεγόμενο «άγχος του αποχωρισμού». Το άγχος αυτό αυξάνεται σταδιακά και κορυφώνεται από τον 13ο έως 18ο μήνα ενώ στη συνέχεια αρχίζει να ελαττώνεται σταδιακά. Παρατηρούμε την μείωση της εξάρτησης από το 3ο έτος της ηλικίας του…συγκεκριμένα τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν το φόβο τους, μένουν μόνα τους σ’ ένα χώρο με άλλα άτομα, παίζουν με άλλα παιδιά χωρίς να έχουν την αγωνία οτι η μαμά θα φύγει, επίσης, στη φάση αυτή τα παιδιά αρχίζουν να ανεξαρτητοποιούνται και να περνούν τη φάση του «όχι».

Τι γίνεται όμως όταν το παιδί φτάνει 5 χρονών και η προσκόλληση προς την μαμά δεν σταματάει; 

Βλέποντας η κάθε μαμά ότι παρουσιάζεται τέτοιο πρόβλημα θα πρέπει να «παρει τα μέτρα της», αρχίζοντας αμέσως τις προπονήσεις αποχωρισμού:
Στην πράξη…
1) Ξεκινήστε ασκήσεις! Σε καθημερινή βάση, παραμένοντας πάντα στο οπτικό πεδίο του παιδιού, να απομακρύνεστε απο αυτό (κάποια μέτρα) και να μην υποκύπτετε στα πρώτα, προειδοποιητικά κλάματα του!
2) Του λέμε με καθαρά λόγια, τι πρόκειται να συμβεί. Δηλαδή – η μαμά θα πάει να κάνει ένα μπάνιο αλλά θα γυρίσει σε λίγη ώρα για να παίξετε παρέα – είναι αυτονόητο πως την ώρα απουσίας μας, το βάζουμε στο πάρκο, βλέπει ένα παιδικό, παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι κ.α.
3) Αν πρέπει να πάτε στη δουλειά και να μείνει π.χ. με την γιαγιά ή την νταντά, δεν το σκάτε κάθε πρωί σαν τους κλέφτες, αντίθετα αρχίζετε να το προετοιμάζεται για την απουσία σας, με λόγια, πράξεις και εικόνες (ντύνεστε μπροστά του, βάζετε τα παπούτσια μπροστά του).
4) Πότε δεν «απειλούμε» το παιδί με τη φυγή μας – δεν του λέμε «αφού ήσουν κακό παιδί η μαμά θα φύγει».
5) Δεν αφήνουμε ένα παιδί με ένα συγγενικό πρόσωπο ή υπάλληλο τον οποίο δεν έχει δει για καιρό.
6) Το γεγονός ότι πρέπει να γυρίσετε σύντομα στα εργασιακά σας καθήκοντα σας αναγκάζει να προβείτε στη λύση του παιδικού σταθμού. Συνήθως τα πολύ μικρά παιδιά δεν είναι έτοιμα για τόσο μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα και χώρο. Αν πρόκειται να μεταφερθεί σε άλλο χώρο, θα πρέπει να πάρει μαζί του όσο το δυνατόν περισσότερα προσωπικά αντικείμενα, καθώς και κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι, η έστω κάτι που να θυμίζει τον αγαπημένο του ήρωα, μαξιλάρι ή κουβέρτα, με τα οποία είναι πολύ συναισθηματικά συνδεδεμένο.
7) Επιβραβεύστε τις προσπάθειές του, όποτε κάνει κάτι μόνο του.
8) Περάστε ουσιαστικό χρόνο μαζί του … κάντε πράγματα που το ευχαριστούν όπως η παιδική χαρά, να παίξετε το αγαπημένο του παιχνίδι ακόμα και να πάτε παρέα στο super market …. εκεί θα βρείτε σίγουρα και σφουγγαράκια με τον αγαπημένο του ήρωα:
Και έτσι το μπάνιο θα γίνεται πιο διασκεδαστικό με την Peppa Pig, τους Paw Patrol και Minions -παιδικά σφουγγάρια μπάνιου τα οποία αποτελούν ένα πραγματικό συμπλήρωμα περιποίησης για την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας των παιδιών. Παρέχουν στο παιδί καθαριότητα, χαλάρωση, φωτεινότητα και αναζωογόνηση στην παιδική επιδερμίδα.

8410262908082-Peppa-Pig-Sfouggari-Paidiko-Front minions1 paw1