In Revoc

Πόση ώρα μπορεί το παιδί να παρακολουθήσει παιδικά προγράμματα;

Η μεγάλη αγάπη των παιδιών: το τάμπλετ ή η τηλεόραση, γιατί; Μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα υγείας στο παιδί μου; Από ποια ηλικία και για πόση ώρα μπορεί να παρακολουθήσει το αγαπημένο του παιδικό; Τι πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί; Πως αντιδρούμε σε γκρίνιες και κλάματα;

Σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον μία συσκευή τηλεόρασης ή πολλές φορές και λάπτοπ ή τάμπλετ, τα οποία χρησιμοποιούνται ως μέσο διασκέδασης ή ενημέρωσης ανάλογα με το πρόγραμμα, τις συνήθειες και τα θέλω της οικογένειας.

Η Αγάπη αυτή οφείλετε:

Τα παιδιά ενθουσιάζονται με τα σύγχρονα μέσα διότι, η εξέλιξη της τεχνολογίας μας έχει οδηγήσει στη δημιουργία κινούμενων σχεδίων με απίστευτη εικόνα, εντυπωσιακά εφέ και άριστο ήχο. H τηλεόραση αποτελεί γι’ αυτά, από τις πολύ μικρές ηλικίες, πόλο έλξης. Tα παιδιά ξέρουν ότι σχεδόν πάντα, αν ανοίξουν την τηλεόραση, θα βρουν ένταση, δράση, συγκίνηση, διασκέδαση, συντροφιά.

Επηρεάζει την υγεία του παιδιού σας;

Έλληνας καθηγητής κοινωνιολογίας και παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Yale dr. Nicholas Christakis, έχει αναφέρει σε μια από τις ομιλίες του το εξής: ότι η παιδικότητα σήμερα έχει «τεχνολογικοποιηθεί» με τρόπο άνευ προηγουμένου. Ακόμα και τα παιδικά τα οποία απευθύνονται σε πολύ μικρά παιδιά, οι σκηνές αλλάζουν τάχιστα (σχεδόν ανά 3 δευτερόλεπτα). Κάτι τέτοιο προκαλεί σύγχυση ακόμα και σε έναν ενήλικα, πόσο μάλλον σε ένα μωρό.
Στη συνέχεια αναφέρει, ότι αυτό μπορεί να αυξήσει στο παιδί την πιθανότητα προβλημάτων διάσπασης προσοχής, ιδιαίτερα μετά τα 7 του χρόνια. Επιπλέον, οι πολλές ώρες θέασης μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά σε βραδύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω τους. Βέβαια σημειώνει ότι ο κίνδυνος αυτός δεν υφίσταται αν το παιδί παρακολουθεί ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και όχι ξέφρενα ή βίαια ψυχαγωγικά καρτούν, τα οποία εναλλάσσουν εικόνες και ήχους με τρελούς ρυθμούς. Οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το τι παρακολουθεί το παιδί μας…

Πόση ώρα μπορεί να παρακολουθήσει και από ποια ηλικία;

Μελέτες και ειδικοί λένε πως η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσουν τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση είναι μετά τον τρίτο χρόνο. Γι’αυτό, καλό θα ήταν να μην παροτρύνουμε, άθελα μας, τα μικρά σε αυτή τη συνήθεια (όπως η τηλεόραση, το τάμπλετ, το κινητό). Να είναι κλειστά καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και να ανοίγουν αφότου το παιδί πάει για ύπνο. Εξάλλου πριν τα 3 του χρόνια το παιδί αδυνατεί να παρακολουθήσει την πλοκή σε οποιοδήποτε παιδικό.
Εάν βέβαια θέλετε να δει κάποιο πρόγραμμα και σε μικρότερη ηλικία, δηλαδή 2-3 ετών, ο χρόνος παραμονής του μπροστά στην οθόνη δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 με 20 λεπτά την ημέρα. Για μεγαλύτερα παιδιά μεταξύ 3 και 5 ετών μπορεί να είναι και μισή ώρα.

Μιλάμε με τα παιδιά μας …απαντάμε στις ερωτήσεις τους.

Στόχος είναι, μέσω των media (τηλεόραση, τάμπλετ και υπολογιστής) να προωθείται και να ενισχύεται η περιέργεια και η ανάγκη για μάθηση. Οι γονείς να είναι δίπλα στα παιδιά τους ώστε να λειτουργήσουν ως “φίλτρο” των πληροφοριών που λαμβάνει το παιδί. Αυτό θα το καταφέρουν συζητώντας μαζί τους σχεδόν καθημερινά και απαντώντας σε οποιαδήποτε απορία για τo τι βλέπουν.

Πως αντιδρούμε σε γκρίνιες και κλάματα

Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στο παιδί γιατί αυτή η συνήθεια πρέπει να αλλάξει. Φυσικά και θα υπάρξει γκρίνια και θυμός από την πλευρά του παιδιού, αλλά αυτός είναι τρόπος για να μας χειριστεί ή και τελικά να κερδίσει αυτό που ζητάει. Είναι πολύ σημαντικό επομένως να επιμείνουμε στην άποψή μας και η ώρα που θα βλέπει τηλεόραση να μην υπερβαίνει τα 30 λεπτά ημερησίως.
Οι ειδικοί προτείνουν: βάλτε ένα πρόγραμμα μαζί με το παιδί για τις εκπομπές ή τα κινούμενα σχέδια που επιθυμεί να παρακολουθεί στην τηλεόραση ή στο τάμπλετ. Ώστε να είναι προετοιμασμένο, να αισθάνεται μια ασφάλεια και ηρεμία και τις υπόλοιπες ώρες να επιλέξει αλλά παιχνίδια που εξάπτουν την φαντασία του.
Ο κόσμος αλλάζει, η τεχνολογία εξελίσσεται και μαζί με αυτό εξελίσσεται και η αντίληψη καθώς και ο τρόπος που διασκεδάζουν πλέον τα παιδιά. Δεν μπορούμε να μείνουμε έξω από την «νέα εποχή», αυτό που προτείνουμε να κάνετε είναι να καθοδηγήσετε το παιδί σας, να τον επηρεάσετε και να τον παροτρύνετε σε προγράμματα, που για ορισμένο χρόνο, δεν βλάπτουν την ψυχική τους υγεία. Έτσι ώστε το παιδί να είναι σε θέση βιολογικά να αντιληφθεί αυτό το οποίο παρακολουθεί και παράλληλα να διασκεδάζει. Στο πλαίσιο αυτό, η Revoc προσπαθεί πάντα να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τα θέλω μικρών και μεγάλων και να λειτουργεί συμπληρωματικά στο κοινό θέλω και του παιδιού και του γονέα.

Γι’αυτό σας προτείνουμε αγαπημένα κινούμενα σχέδια, τα οποία σίγουρα λατρεύουν τα παιδιά σας, τώρα και σε χαρτομάντιλα!

-Peppa Pig Χαρτομάντηλα 4 φύλλων σε συσκευασία των 6 πακέτων.
-Στρουμφάκια Χαρτομάντηλα 4 φύλλων σε συσκευασία των 6 πακέτων
-Minions Χαρτομάντηλα 4 φύλλων σε συσκευασία των 6 πακέτων
-Mickey Mouse Χαρτομάντηλα 3 φύλλων σε κύβο
-Frozen Χαρτομάντηλα 4 φύλλων σε συσκευασία των 6 πακέτων

Απαλά χαρτομάντιλα τσέπης, ιδανικά για τις παιδικές μυτούλες και όχι μόνο.

8033661562770-Smurfs-Pocket-tissues 8033661564866-Peppa-Pig-Pocket-tissues 8033661567096-Frozen-Pocket-tissues Mickey mouse1 minions

Για περισσότερες επιλογές κάντε κλικ www.revoc.gr.
*Το άρθρο έχει γραφτεί, κατόπιν έρευνας, από συντάκτη της εταιρείας μας, γι’αυτό σας προτείνουμε σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού προχωρήσετε σε οποιαδήποτε απόφαση ή ενέργεια.